Vertikalni video format - budućnost video oglašavanja

Vertikalni video format - budućnost video oglašavanja

Vertikalni video format - budućnost video oglašavanja


Primjećujete li promjene u ponašanju svojih klijenata i kupaca tijekom vremena?

Društvo se u globalu mjenja iz godine u godinu, a nedavna Covid-19 pandemija dodatno je ubrzala proces. Pogađate, radi se o digitalnim promjenama i promjenama u svakodnevnici publike koja nas zanima.

Publika danas, a u odnosu na 3 godine ranije provodi mnogo više vremena online, Nielsen primjerice navodi kako je vrijeme koje Amerikanci provode na mobilnim uređajima poraslo za čak 215%.

Možda zvuči nevjerojatno baš kao i informacija da se u nekim državama prosječno vrijeme provedeno na mobilnim aplikacijama popelo na čak više od 5 sati (Data.ai).

Uvrstimo li u zbroj koliko vremena provedemo radeći i spavajući, ne preostaje nam mnogo slobodnog vremena, zar ne?

Već neko vrijeme možemo reći kako je digitalna aktivnost na mobitelima najvažnija za svako poslovanje jer tamo gdje je publika, tamo moramo biti i mi.

Pitanje je samo, jesmo li se dovoljno prilagodili mobilnim korisnicima?

Jedan od najvažnijih aspekata svake online kampanje u suvremenom digitalnom okruženju je video format.

Video koji ima toliku moć nad našom publikom, koji može prenijeti informaciju i privući fokus korisnika u samo nekoliko sekundi i koji je danas jedan od najboljih i najjeftinijih formata za oglašavanje na više platformi kao što su YouTube, Facebook i Instagram.

Upravo taj format nalazi se pred najvećim raskršćem u povijesti, jer uobičajeni i toliko dugo korišteni horizontalni format videa više nije najpogodniji.

Možda se već godinama o tome razmišlja, no sada je došlo vrijeme kada se mora javno reći da je vertikalni video u marketingu, video budućnosti.

 

Era zaokretanja mobitela i gledanja u video koji zauzima manje od pola površine ekrana ostavit ćemo u prošlosti jer vertikalni video postiže i do 4 puta bolje rezultate na Facebook-u, a za TikTok i Instagram platforme može se reći da postaju "vertical-first”.

 

Brojne su prednosti vertikalnog video formata, a mi ćemo navesti 5 glavnih.


1. Prilagođeno gledanju na mobitelu

O ovom razlogu već smo mnogo rekli ali je toliko važno da ga moramo uvrstiti i u nabrajanje. Korisnici većinu svog vremena, kojeg je očito mnogo, provode u radnjama u vertikalnom formatu - dopisivanje, pretraživanje, pozivanje sve se provodi ne okrećući mobitel.

Da li je suludo očekivati od korisnika da okreću mobitel za gledanje videa? Mislimo da jest.

A ne smijemo ni zanemariti podatak kojeg nam prenosi Marketer, naime u svojoj studiji dolazi do podatka kako se čak 63% pregleda video sadržaja na YouTube-u ostvaruje s mobilnih uređaja.

 

2. Društvene mreže već su se prilagodile

Poznato je da funkcije koje uvode neke od velikih platformi poput Facebooka, Instagrama, YouTube-a i dr. vrlo lako postavljaju trendove i pokreću lavinu navika i očekivanja korisnika. Snapchat krenuo je prvi, no vrlo ubrzo su se pridružili i drugi.

YouTube je tako uveo Dynamic video player funkcionalnost za mobilnu aplikaciju koja omogućava prikaz vertikalnog videa klikom na ikonu za maksimiziranje i YouTube Shorts - prilagođen kratkim videima u vertikalnom formatu, a o Instagramu, Facebooku i TikToku ne moramo mnogo ni govoriti - Stories, Reels, Livestream svi podržavaju upravo vertikalni video format.

Izvor: Youtube Shorts, @escrodrigo

 

3. Veći angažman korisnika

Pokrećete li digitalno oglašavanje, znate da se sve vrti oko rezultata.

Dati manje novca za bolje rezultate primarni je cilj svakog ozbiljnog oglašivača.

Odaberemo li vertikalni video format umjesto horizontalnog uvelike si povećavamo šanse za uspjeh oglasa.

Wibbiz je došao do saznanja kako je mogućnost da će korisnik pregledati vertikalni video u potpunosti na Facebooku čak 90% veća, a Buffer nam pak prikazuje izvješće koje govori o nižoj cijeni za klik i većem broju klikova po pregledu na Instagram video Storyima.

 

4. Bolji utisak i pamćenje oglasa

Baš kao i prošla točka i ova govori o rezultatima.

Jedan od glavnih ciljeva video oglašavanja je ostavljanje dojma i povećanje prepoznatljivosti brenda. Sve platforme vole video sadržaj i davat će bolje rezultate no za ijedan drugi format, no zašto ne uzeti u obzir i sam format videa ako imamo mogućnost ostvariti još bolje rezultate u povećanju svijesti naše target publike.

Rezultati posljednjih studija debelo su na strani vertikalnog formata. Primjerice Wibbiz saznaje kako je čak 67% veća mogućnost da će korisnik zapamtiti oglas ako ga vidi u vertikalnom formatu u odnosu na horizontalni.

Osim brojnih studija koje donose razne postotke prednosti u pamtljivosti vertikalnog videa, MAGNA and IPG Media Lab donose i zanimljivo saznanje kako se vertikalni format videa na Snapchatu čak i češće dijeli s drugim korisnicima.

 

5. Veliki su već u igri

Kad kažemo veliki, mislimo na velike igrače u svijetu biznisa.

Kad kažemo veliki, mislimo na velike igrače u svijetu biznisa.

Kada krenu oni, znate da morate krenuti i vi. Njihovi marketinški stručnjaci uvijek su korak naprijed jer se to od najvećih brendova svijeta i očekuje. Oni moraju slijediti ali i stvarati nove koncepte. Jeste li već vidjeli neku od njihovih kampanja koje počivaju na vertikalnim video sadržajima?

Izvor: Instagram; @mercedesbezuk

U novoj strategiji oglašavanja svakako razmislite o uključivanju vertikalnog video formata, a ako pritom zatrebate pomoć, obratite se našim stručnjacima.

 

Pročitajte još korisnih članaka

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više