SSL certifikat - što je i kako utječe na SEO?

SSL certifikat - što je i kako utječe na SEO?
Možete li uopće zamisliti život bez smartphona, tableta, računala? Bez pristupa internetu? Uopće ne čudi rečenica da je "mogućnost biti offline nova definicija luksuza”. Promotrite sada malo koliko web stranica koje svakodnevno posjetite zatraže od vas da unesete neki oblik osobnog podatka. Kupujete li preko interneta? Koristite li stranice koje od vas zahtijevaju upis određenih lozinki? Koliko puta unesete svoj email u određenu stranicu? Da, sve su to osobni podaci, dio vašeg identiteta. Osobni podatak je najtraženija roba na crnom tržištu i postoje ljudi koji plaćaju enormne iznose kako bi se dočepali vaših osobnih podataka, a vi ih otkrivate sasvim besplatno...

Pa znate li kome točno otkrivate svoje osobne podatke? Gdje se vaši podaci pohranjuju i tko ima pristup njima?


Od samog nastanka interneta i onoga što danas zovemo virtualni svijet jedan od najizazovnijih problema predstavlja privatnost i zaštita koja se pruža u tom virtualnom svijetu. Prisjetite se samo koliko puta na dan ostavite svoje osobne podatke na određenim internetskim stranicama - želite li primjerice kupiti nešto na internetu, morate upisati najmanje broj kreditne kartice te ime i prezime. Da ne govorimo o raznim lozinkama koje su vam potrebne za gotovo svaku stranicu koju posjetite. 

Da bi se doskočilo ovom problemu, uvedene su HTTPS veze. Riječ je o protokolu korištenom za sigurnu komunikaciju putem interneta. Ono što razlikuje HTTP protokol i HTTPS protokol je upravo razina sigurnosti - laički rečeno, riječ je o dva veoma slična protokola, samo HTTPS pruža dodatnu razinu zaštite. Kako bi posjetitelji neke web stranice znali da se radi o sigurnoj stranici, uvedeni su SSL certifikati -  njihova je glavna zadaća da osiguraju siguran prijenos podataka od posjetitelja do poslužitelja gdje se nalaze web stranice. Podaci su prilikom takvog prijenosa kriptirani i dijele se samo između vas kao korisnika i poslužitelja. Na ovaj način se osigurava dodatna razina zaštite.

Na sreću, veoma je jednostavno provjeriti posjeduje li neka internetska stranica ovu razinu zaštite. Želite li znati posjeduje li točno određena internetska stranica ovaj certifikat, obratite pozornost na traku u kojoj je upisana web adresa određene stranice - ako prije adrese uočite zeleni lokot, stranica je sigurna. Pogledajte što znače i druge ikone:

 



Utječe li SSL certifikat na SEO poziciju stranice?


Kada je 2014. godine Google objavio kako će konekcije koje smatra sigurnima (drugim riječima, sigurne veze koje koriste HTTPS enkripciju) bolje rangirati u rezultatima pretraživanja, pokrenuta je velika internet debata o tome trebate li se svaka web stranica prilagoditi kako bi zadovoljila uvijete za dobivanje ovog certifikata. 

Koji su rezultati te debate, treba li se svaka stranica prilagoditi?

Prilično je teško konkretno odgovoriti na ovo pitanje jer na SEO utječe nebrojeno puno faktora koji se moraju zadovoljiti kako bi se izvjesna stranica pojavila pri samom vrhu rezultata pretraživanja. Internet je najbrže rastuća zajednica na svijetu i izazovi zaštite privatnosti i osobnih podataka osiguravanjem sigurnosti vaše web stranice je poželjno i zasigurno će vam koristiti u budućnosti. 

Možda je najbolje da Vam parafraziramo odgovor Garryja Illesa, Googleovog informatičara iz njegovog nedavnog intervjua:

"Nadam se da ćemo vidjeti sve više i više stranica koje koriste HTTPS jer mislim da je privatnost veoma važna.. Ali, naravno, ne možemo očekivati da svi imaju resurse potrebne za to…
U globalu, HTTPS je važan, ali ako ga ne posjedujete i to je u redu. Sve zavisi o tome koliko ste kompetitivni - ako pucate na više rezultate, posjedovanje ovog certifikata vam može osigurati da vas Google ipak malo "pogura”.

Zamislite scenarij u kojem su dvije veoma slične web stranice skenirane od strane Googlea i jednako su relevantne za pojam koji ste upisali. Koja će biti rangirana i postavljena na mjesto iznad ove druge? Biste li vi, da ste Google, rangirali na više mjesto stranicu koja koristi sigurnu, HTTPS vezu ili onu koja ju ne koristi? 

Upravo ste odgovorili na vlastito pitanje. :)

Pročitajte još korisnih članaka