Koliko je sigurna moja lozinka?

Koliko je sigurna moja lozinka?

Da li Vam se desilo da vam je lozinka probijena jer je bila preočita i jednostavna? Većina korisnika interneta koriste istu lozinku za email, socijalne mreže, internet bankarstvo. Tada postajete najranjiviji.

 

Istraživanje je pokazalo da više od 75% korisnika interneta koristi istu lozinku za sve. Ukoliko vam netko probije lozinku ili ukrade može doći do krađe identiteta kao i znatne financijske gubitke.

 

Rješenje je prilično jednostavno, samo morate malo izmjeniti svoje navike. Napisat ću vam jedna trik kako bi se mogli bolje zaštiti.

 

Napravite jednu lozinku recimo za socijalne mreže, drugu za email, treću za bankarstvo. Tako ako vam netko probije lozinku ili ukrade, ostali računi neće biti ugroženi.

 

Da vam predočim koliko je vremena potrebno da bi se neka lozinka mogla probiti ispod vam se nalazi jedna izvrsna ikonografija.

 

 

 
Nedavno istraživnje je pokazalo da su najčešće lozinke "123456" i "12345678". Nije ni čudo da hackeri imaju lagani zadatak.
 
Evo nekoliko savjeta kako bi zaštitili svoju lozinku:
  • izbjegavajte prijavu na web stranicama na javnim nesigurnim mjestima poput internet kafea, knjižnicama ili drugim javnim računalima, velika vjerovatnost da su ta računala zaražena zlonamjernim softwareom koji vam "snima" vašu lozinku
  • izbjegavajte unošenje lozinke kroz nesigurne WIFI mreže, poput raznih javnih kafića, javnih Hot-Spotova, aerodroma
  • nemojte koristiti "Zapamti me" funkciju na vašem mobitelu ili prijenosnom uređaju koji u trenutku krađe ili gubitka lako mogu napraviti štetu na vašim već prijavljenim aplikacijama
Na ovom korisnom linku https://howsecureismypassword.net/ možete isprobati svoju lozinku, provjerite koliko vam je snažna i izračunajte koliko je morate složenije napraviti da bi bili daleko sigurniji.
 
 

Pročitajte još korisnih članaka