Kako odabrati domenu za vašu web stranicu?

Kako odabrati domenu za vašu web stranicu?
Odlučili ste se na izradu web stranice, međutim ne znate koju domenu da odaberete? Pročitajte naše savjete kako da odaberete najbolju domenu za vaše poslovanje.

Što je domena?

Što je to domena? Domena je, pojednostavljeno, adresa vaše web stranice. Svaka domena se sastoji od imena i nastavka. Primjerice, u nivago.hr 'nivago' je ime a '.hr' je nastavak domene. Nacionalna domena u Hrvatskoj ima nastavak .hr. Svaka zemlja ima svoj nastavak tj. nacionalnu domenu. Za Hrvatsku je to .hr, za Sloveniju .si, za Crnu Goru .me itd.
Postoje i top-level domene (TLD) poput .com, .net, .org, .info itd.
 

Što je potrebno znati prije kupnje domene?

Prije svega je potrebno znati na kojim tržištima želite plasirati vašu web stranicu odnosno u kojim zemljama. Ako ste zainteresirani za globalno tržište najbolji izbor je .com nastavak domene. Ako vam je interesantno samo hrvatsko tržište odabrat ćete naziv domene s nastavkom .hr. Možda vas zanima samo njemačko tržište? U tom slučaju odabrat ćete domenu sa nastavkom .de.
 
Znači da, u slučaju da vas zanima isključivo tržište jedne zemlje, odabirete pripadajuću nacionalnu domenu.
 

Kako provjeriti je li ime domene koja vas zanima slobodno?

 
Postoji puno online servisa na kojima možete provjeriti slobodne domene, a jedan od najboljih je https://instantdomainsearch.com/. U slučaju da .com domena za koju ste zainteresirani nije slobodna slijedeći dobar izbor bio bi .net domena. Ako domena koja vas zanima nije slobodna niti sa .com niti sa .net nastavkom pokušajte sa .org. U slučaju da niti jedan od ova tri nastavka nije slobodan, mijenjajte ime i ponovno potražite da li je domena slobodna mijenjajući sva tri nastavka.
 

Kako odabrati ime domene?

 
Kada birate ime domene izbjegavajte previše crtica u imenu(eventualno jedna) i brojeve. Potrudite se da naziv domene bude dugačak od 6 do 12 znakova ako je to ikako moguće.
 
Svakako obratite pažnju da vaša domena ima lako pamtljivi naziv i da označava vaš brend ili djelatnost kojom se bavite.
 
Postoji još jedna bitna stvar kada odabirete ime domene - obavezno provjerite da li je domena već bila registrirana. To možete provjeriti ovdje https://web.archive.org/. U slučaju da je domena koja vam je interesantna već bila registrirana postoji opasnost da ima loše backlinkove ili da je penalizirana u Googleu. Obratite pažnju na ovo, jer jednom kada na takvoj domeni napravite web stranicu vašeg brenda i uložite svoj trud i vrijeme kasnije je teško sve rebrandirati.
 

Gdje registrirati domenu?

Postoji jako veliki broj registrara domena. Jedni od najpopularnijih je https://www.networksolutions.com/. Ako želite izbjeći dodatna podešavanja najjednostavniji način je da registrirate domenu kod tvrtke kod koje ste zakupili hosting paket. Svi pružatelji hosting usluga nude ovu mogućnost.
 

Koliko košta domena?

Cijene mogu biti različite ovisno o tome koju domenu i koji servis za registraciju domena ste odabrali. Domene s nastavkom .com obično koštaju od 25 $ pa nadalje. Moguće je platiti zakup domene na godišnjoj bazi ili na više godina. Maksimalan broj godina za zakup domene je 10.
 
Ako ste se odlučili za .hr domenu trebali bi znati da sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost registriranu u Republici Hrvatskoj imaju pravo na jednu besplatnu .hr domenu. Ovo, u malo manje službenom jeziku, znači da se .hr domena može besplatno registrirati:
  • ako imate tvrtku, udrugu ili drugu organizaciju (npr. tvrtka za prodaju internet usluga)
  • ako imate obrt ili zanat (npr. poljoprivredna proizvodnja)
  • ako ste samostalni djelatnik (npr. freelance dizajner)
Ovo vrijedi uz uvjet da je vaša djelatnost registrirana u Hrvatskoj.
 

Što nakon kupnje domene?

Nakon što kupite domenu potrebno ju je postaviti na neki hosting odnosno server, a sigurno ćete htjeti izraditi i vašu web stranicu. U Nivagu, osim pružanja usluge hostinga, nudimo vam i izradu web stranica. Kontaktirajte nas za više informacija.
 

Pročitajte još korisnih članaka

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više