Facebook profil, grupa ili stranica???

Facebook profil, grupa ili stranica???
Ovaj članak će vam pojasniti razlike između kreiranja grupa na Facebook-u i otvaranja Facebook stranice. Pokušat ćemo vam objasniti razlike kako  u startu ne bi pogriješili  a i da znate što želite napraviti za svoju tvrtku, obrt ili organizaciju.

Svima je cilj da okupe što više Facebook članova pa je vrlo važno znati u kojem pravcu krenuti.

Ako želite promovirati svoju tvrtku, brand, proizvod ili neku vašu uslugu, grupa vam je potpuno beskorisna. Pitate se zašto, jer ste upravo sada otvorili grupu koju vam je mali od susjeda preporučio jer na taj način možete slati svima pozivnice bez ograničenja. E tu ste se prevarili.

Prvo da objasnimo što je grupa na Facebooku-u

Grupa nije isto kao i Facebook stranica. Grupa je u više stvari ograničena. Možete napraviti da svatko može biti član a možete napraviti i zatvorene grupe. Za učlanjenje u grupu možete slati pozivnice svojim prijateljima kroz inbox a to zna jako frustrirati jer vas tako mogu prijaviti za SPAM. Druga loša stvar je  sve što objavite po vašem zidu vide samo članovi te grupe, ali ne i njihovi prijatelji. Grupa do 5000 članova može masovno slati emailove članovima, no pazite na spamanje. Grupe su zamišljenje kao mjesto gdje će članovi komunicirati oko neke teme ili događanja.

Čim vaša grupa dostigne 5000 članova, vi gubite status administratora i na taj način gubite mogućnost slanja poruka. A isto tako nakon toga vaša grupa je beskorisna, kao da je nemate. Kada želite poslati neku poruku grupi da im dođe u njihov inbox, to nećete moći. Ako ih želite pozvati na neki event, poslati poruku o nekom događanju, to nažalost nećete moći.

Možda se u neko dogledno vrijeme stvar promjeni, no za sada je tako.

Grupe ne mogu koristiti aplikacije na Facebook-u, pa tako nemožete imati nagradne igre, personalizirane stranice kao i privlačni FB link, o kojemo smo već pisali.

Da zaključimo, mi ne preporučamo grupe, a ako imate još nejasnoća možete nas nazvati pa ćemo vam detaljnije objasniti.

Što je Facebook stranica?

Možete otvoriti neograničen broj Facebook stranica, možete kreirati stranicu za vašu uslugu, brand, tvrtku, band ili nešto drugo. Nema ograničenja u broju članova kao što je to kod grupe.
Sve što pišete na vašem zidu u svom news feed-u, vidjet će svi vaši članovi, a možete pisati neograničeno.
Nemojte pretjerivati u količini objava jer će se lako dogoditi da vas članovi stave u "hide". Ako budete svakih 5 minuta nešto pisali, dosadit ćete članovima i ako vas stave u "hide" onda više nikada neće vidjeti vaše objave.
Personalizacija
Facebook stranica može imati personalizirane stranice kao što možete vidjeti ovdje. Isto tako može imati i kratke adrese, npr. www.fb.com/nivago.hr
Aplikacije
Možete koristiti i razne aplikacije na facebook stranici, npr. nagradnu igru, pozivanje na akciju, kao i mnoštvo drugih aplikacija. Aplikacije vam mogu dodatno prošiti vašu Facebook stranicu sa raznim programima i funkcijama. 
Tražilica
Možda i najbitnija prednost stranice je što će vašu facebook stranicu indexirati Google i ostale tražilice, tako da sve što imate na facebook stranici bit će indexirano od strane tražilice, za razliku od grupe gdje to nije slučaj.
Integracija
Facebook stranicu vrlo lako možete povezati sa vašom web stranicom, te ubaciti razne aplikacije na vašu web stranicu, od lajkanja članaka, dodavanja komentara na svaki od članaka ili proizvoda i još raznih drugih mogućnosti.

Facebook stranica je trenutno najisplativija i najbolja marketing investicija i trebalo bi je iskoristiti.
Vi kao administrator možete koristiti statistiku unutar Facebooka a zove se "Insights", gdje vidite kompletnu statistiku posjećenosti a možete i pratiti koliko imate "Unsubscribed" članova koji su vas stavili u "hide" polje.

I za kraj jedno upozorenje na koje vjerovatno mnogi ne znaju da postoji. Na Facebook-u nesmijete imati lažna imena. To znači da osobe koje su otvorile prvo svoj profil a potom to promjenile u neki naziv tvrtke, branda ili slično, mogu da ostanu bez svojeg profila i mogu vam ugasiti profil. Jednog dana bi vas mogli pitati da skenirate svoje dokumente i pošaljete im na autorizaciju, a onda će biti jako teško opravdati što vam na osobnoj ili putovnici ne piše "Cvjetarna Karanfil". Možete imati samo problema.

Vjerujemo da vam je ovaj članak bio koristan i da smo vam približili i pojasnili razlike između grupa i stranica, a za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati telefonom, emailom i sl.


@Bruno

Pročitajte još korisnih članaka