Svi trikovi uspješnog internet marketinga

Svi trikovi uspješnog internet marketinga
U današnje vrijeme smo svi zatrpani mnoštvom informacija i marketinških poruka od strane svih medija. No jedan se medij već duže vrijeme izdvaja kao najbitniji, a to je internet.
 
Kako bi naša poruka pronašla put kroz gužvovito tržište do zainteresirane javnosti, jako je važno stranicu što bolje optimizirati. Na taj se način omogućuje Google-u, a i ostalim tražilicama, da jednostavnije indeksiraju sadržaj koji se nalazi na samoj stranici. Svi mi u pravilu pretražujemo internet tako što upisujemo ključne riječi ili pojmove u pretraživač i on im nudi rezultate razvrstane po određenom redoslijedu. Pozicija na tražilicama naziva se page ranking, te stranice koje imaju bolji ranking, prikazati će se ispred ostalih, što ujedno znači da će i puno više korisnika kliknuti na njih.
 
Pa što je sve potrebno učiniti kako bi naša ponuda pronašla zainteresiranu publiku?
 
Nakon što smo utvrdili svoju ciljnu skupinu kojoj želimo ponuditi naš proizvod, slijedi potraga za ključnim riječima. U ovom koraku pomoć možemo potražiti od raznih alata za ključne riječi kao što je Google AdWords. Ti alati će nam dati ideje za ključne riječi povezane s vašim proizvodom i to razvrstane u tematski povezane grupe oglasa. Važno je uvrstiti i dugo-repne ključne riječi poput idealan smještaj za praznik rada ili primjerice, izrada web stranice. Naravno, broj ljudi koji traži tu ključnu riječ je puno manji od broja koji traže smještaj, odnosno web stranica, ali su te osobe puno bliže mogućoj kupnji tj. rezervaciji smještaja, jer su usmjerene na ljude koji su u potrazi za točno definiranom akcijom ili u potrazi za određenim informacijama.
 

Posjetitelji stranice obično ne kupuju proizvod pri prvoj posjeti, iako ih ponekad do same kupnje dijeli jedan potvrdan klik. Na primjer, osobe koje su odabrale određeni hotel u Dubrovniku no nisu potvrdile kupnju. Ili u drugom primjeru, osobe koje su pregledale ponudu za izradu web stranice. Takvi posjetitelji postaju ciljna skupina za remarketing, odnosno ponovni marketing. Remarketing je važan jer cilja upravo te osobe koje su pokazale interes za kupnju, prikazivanjem oglasa na drugim stranicama koje posjećuju, a takva dodatna izloženost značajno povećava izglede za odluku o kupnji. Samim time što se prikazuje isključivo onim osobama koje su zainteresirane, ovo čini jeftinim marketingom.
 
Prilikom kreiranja takvih oglasa potrebno je imati njegovu jasnu viziju i definiranu svrhu. U skladu s njima izabrati prikladnu veličinu oglasa, slike, boje, odgovarajuću poruku, poziv na akciju te jednim klikom voditi na odredišnu stranicu, u našim primjerima – posebnu ponudu za Praznik rada određenog hotela u Dubrovniku ili akciju izrade web stranice. Postoji rizik od negativne reakcije javnosti na oglase koji im se prečesto prikazuju, zato se preporuča 7 – 12 puta pojedinačnoj osobi, pritom mijenjajući izgled oglasa. Moguće je i ponuditi određenu pogodnost koja će potaknuti na kupnju. 
 
Ključna prednost internet marketinga, u odnosu na tradicionalni, njegova je daleko niža cijena, te precizno ciljanje željenih skupina i lako mjerljiv ROI ili povrat ulaganja. ROI bi trebao biti osnovni cilj svega gore navedenog, a predstavlja omjer uloženog novca i, u ovom slučaju, prihoda od rezervacija smještaja u hotelu ili prodaje web stranice. Kako bi se mogla izmjeriti uspješnost kampanje, potrebno je postaviti ciljeve kao npr. prihod od prodaje 5000€. Pomoću alata za mjerenje uspješnosti kao što je Google analytics, lako možemo pratiti ostvarenje naših ciljeva te, ukoliko ih ima, uvidjeti greške koje ćemo tada ispraviti.

Imajući na umu da čak 85% ljudi, svaku kupnju započinje istraživanjem na internetu, može se uvidjeti njegova snaga i značaj za marketing. Dobrom online marketinškom kampanjom, može se uvelike povećati prodaja, a samim time i glavni cilj postojanja tvrtke – profit
 
Javite nam se!

Pročitajte još korisnih članaka

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više