Najčešće greške i najbolji savjeti za web stranice

Najčešće greške i najbolji savjeti za web stranice
Kreirali ste novu, privlačnu web stranicu, modernog dizajna i s puno korisnog sadržaja. Sve vam se čini baš onako kako treba biti i pitate se zašto ne generira više klijenata?

Mnogo je zahtjeva i uvjeta koje web stranica mora ispoštovati, ali možemo istaknuti tri glavne komponente za uspješnu izvedbu web stranice.

 
 

1. Web struktura

Web strukturu možemo gledati kao temelj web dizajna, a važnost dobrih temelja može se primijeniti na gotovo sve u životu. Ako temelji nisu postavljeni ispravno, sve iznad toga se vrlo lako ruši. Temelj web stranice je web struktura, odnosno pozicioniranje svih elemenata web stranice.
 
Vidljivost. Sve važnije informacije, važne funkcije i pozivi na akciju (kupnju, pretplatu...) moraju biti na vrhu, tj. vidljivi bez potrebe da se skrola prema dolje. Na početnoj stranici posjetitelj treba dobiti odgovore na ova pitanja:gdje sam? što mogu ovdje pronaći? što mogu raditi na ovoj stranici? kako mogu pronaći određenu informaciju?
 
White space. Nemojte zazirati od praznog prostora To je onaj bijeli prostor između sadržaja i slika koji omogućuje da vaša stranica "diše". Optimalna udaljenost sadržaja, više bijelog prostora, dati će stranici sofisticiraniji izgled, prozračan i jednostavniji za upotrebu.
 
Vizualni identitet. Najbitnije elemente kao što su logo, navigacija, tražilica i sl. trebalo bi prikazati na konzistentan način - uvijek na istom mjestu na stranici te vizualno jednako.
 
Manje je više. Puno informacija zamara posjetitelje i otežava snalaženje na stranici. Što više korisnih informacija u što manje teksta zlatno je pravilo izrade web stranica!
 

 

2. Web dizajn

Dobar web dizajn je ono što vas može razlikovat od konkurencije i može pokrenuti (ili preokrenuti) vaše poslovanje. Moderna, prozračna i vizualno atraktivna stranica će zasigurno ostaviti pozitivan dojam kod svakog posjetitelja. Umjesto da vam pišemo savjete što imati, napisati ćemo vam radije što nikako, nikako nemati! Ovo su neke od najčešćih grešaka:

Slike niske kvalitete. Živimo u visoko vizualno-senzibilnom dobu, i sve što nije vrhunske kvalitete izazvati će negativno korisničko iskustvo.
 
Font i veličina slova. Korištenje neobičnih fontova možda pridonosi egzotici vaše stranice, ali moguće da ga neki sustavi ne podržavaju i tada će tekst izgledati neprofesionalno. A da ne govorimo o veličini fonta. Jasno vam je da ljudi ne nose mikroskop uvijek sa sobom, a to je ono što bi nam u ovakvim slučajevima dobro došlo...

Upotreba"mrtvih" linkova. To su linkovi koji ne vode nigdje, već prikazuju error stranicu ili "Page Not Found."

 
 
 
Pretjerano korištenje animacija. Koliko je ponekad simpatično, toliko može biti iritantno.  
 
 

3. Funkcionalnost

Posjetitelj web stranice mora biti u mogućnosti izvršiti aktivnost zbog koje ju je on posjetio, bilo to kupnja, prijava na newsletter, traženje dodatnih informacija... svi elementi moraju biti funkcionalni, svaka stranica i svaki gumb mora biti ispravan.

Redovito provjeravajte funkcionalnost stranice!
 
 
Postoji još mnogo detalja koje je potrebno ugraditi u stranicu da bi ona bila uspješna, no navedeni segmenti su baza bez koje web neće funkcionirati. Barem ne onako kako vi želite.

Pročitajte još korisnih članaka

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više